Press Room

Egemin zorgt voor groene logistiek met energieterugwinning voor automatische magazijnen

Zwijndrecht (België), 27 april 2012

 

Egemin Automation, leverancier van automatiseringsprojecten voor logistiek en productieprocessen, biedt voortaan externe energieterugwinning aan voor automatische magazijnsystemen. Daarbij wordt de restenergie van magazijnkranen naar het eigen elektriciteitsnet teruggestuurd en gebruikt door andere processen. Dit laat energiebesparingen tot 20% in het verbruik van de magazijnkranen toe.

 

Egemin biedt deze nieuwe functie steeds meer als optie aan voor zijn nieuwe magazijnprojecten. De omvormer die het terugwinnen van energie mogelijk maakt, staat op de kraansturing van palletkranen, bakkenkranen en bochtrijdende kranen. Wanneer een magazijnkraan afremt of daalt, wordt de restenergie eerst gebruikt om een interne actie verder te zetten. Als de restenergie niet verder ingezet kan worden, voert een omvormer die naar het eigen elektriciteitsnet om te gebruiken voor andere processen.

 

Interne energieterugwinning

Interne energieterugwinning, waarbij restenergie gebruikt wordt voor een andere kraanbeweging, is sinds jaren standaard ingebouwd in de producten van Egemin. Door het slim aansturen van de kraanassen wordt de remenergie op het juiste moment vrijgegeven voor andere bewegingen van de kraan zoals het rijden en heffen. Als energiebesparende maatregel is het bijvoorbeeld mogelijk om de kraan pas te laten heffen wanneer deze begint af te remmen. Daarnaast kunnen de kranen via de sturing ook vertraagd na elkaar opstarten om zo zware pieken in het energieverbruik te vermijden.

 

Essentiële kostenbesparingen

Herbert Kennis, product manager Warehousing and Distribution Solutions bij Egemin Automation: “Steeds meer bedrijven zijn zich bewust dat het op efficiënte wijze kosten en energie besparen essentieel is voor hun bedrijfsvoering. Energieterugwinning in het magazijn is dan ook voor vele bedrijven een ideale manier om het concurrentievermogen te verbeteren.”

 

“Externe energieterugwinning kan tot 20% energie op het verbruik van magazijninstallaties besparen en wij bieden hiervoor de juiste ondersteuning. We hebben energiespecialisten in huis die helpen om het energierendement van de volledige productie-infrastructuur – zoals logistieke installaties, productiemachines en gebouwen – te verbeteren. Bij niet-geklimatiseerde volautomatische magazijnen zijn de toestellen de grootste energieverbruikers. Zij zullen dus ook zorgen voor de grootste energiereterwinning en opbrengst.”

 

Indirecte energiebesparingen in het magazijn

Naast de directe besparingen op het verbruik van de kranen zelf, kan energierterugwinning ook nog bijkomende besparingen opleveren, op bijvoorbeeld het HVAC-verbruik (door minder warmteproductie van remweerstanden) en op dimensionering van hardwarecomponenten zoals transformatoren.

 

Energy Forum

Egemin Automation leverde onlangs nog een project met externe energierecuperatie op bij SAPA. Het recente project voor het automatisch koelmagazijn van Agristo wordt met interne energierecuperatie uitgevoerd. Egemin neemt op 14 & 15 november samen met REstore deel aan de energiebeurs Energy Forum in Brussels Expo.

 

Over Egemin Automation

Egemin Automation levert automatiseringsprojecten die de logistieke en productieprocessen van industriële bedrijven verbeteren. Egemin biedt maatwerk waarmee klanten hun concurrentie een stap voor blijven. Doelmarkten zijn distributie en logistiek, life sciences, voedingsindustrie, olie en gas, papier en print en infrastructuur. Egemin benadert de markt vanuit vier divisies. Handling Automation automatiseert interne logistiek en goederenbehandeling. De divisie Life Sciences zorgt voor validatie, compliance en automatisering. Process Automation biedt procesautomatisering aan de voeding, olie en gas, nutsector en chemische industrie. Infra Automation automatiseert bruggen, sluizen, tunnels, stuwen en pompgemalen. Egemin zorgt voor professioneel advies, integrale projectuitvoering en technische ondersteuning tijdens de volledige levensduur van de installaties. Egemin werkt internationaal vanuit de hoofdzetel in Zwijndrecht en diverse vestigingen in Europa, Noord-Amerika en Azië. Bij het bedrijf zijn 620 medewerkers in dienst. Voor meer informatie: www.egemin.com.

 

Contact
Egemin
Michaël Coryn, Marketing Communications Manager
Baarbeek 1, B-2070 Zwijndrecht
T: +32 3 641 13 57
michael.coryn@egemin.com
www.egemin.com

 

Contact voor journalisten
Quadrant Communications
Delphine Van Hoecke
Marie Popelinkaai 3 bus 1, B-9050 Gent (Ledeberg)
T: +32 9 210 5359
M: +32 498 204 049
delphine@quadrantcommunications.be

This entry was posted in pressroom and tagged , , . Bookmark the permalink.

Share this article

Title: Egemin zorgt voor groene logistiek met energieterugwinning voor automatische magazijnen