Press Room

Cisco Amsterdam geeft bedreigde bijen een ‘Connected Home’

Bijenkasten Cisco Connected Bees op dak kantoor Amsterdam Zuidoost moeten bijdragen aan het herstel van de bijenpopulatie

 

Amsterdam, 4 mei 2012 – Op het dak van het kantoor van Cisco Nederland in Amsterdam Zuidoost is een aantal bijenkasten geplaatst. Met dit project in het kader van het Cisco Connected Bees-initiatief, wil Cisco een bijdrage leveren aan het herstel van de bijenpopulatie in ons land. Bijenkolonies over de hele wereld leiden onder zogenaamde ‘bijensterfte’  – Colony Collapse Disorder (CCD) – hetgeen er inmiddels al toe heeft geleid dat de afgelopen jaren gemiddeld 30% van de bijen in ons land is gestorven. Als hier geen actie tegen wordt ondernomen, zou dit uiteindelijk kunnen leiden tot het uitsterven van de bij, met desastreuze gevolgen voor mens en natuur.

 

Bijen spelen een essentiële rol in de natuur en zijn onmisbaar voor de landbouw en daarmee uiteindelijk voor ons voedsel. Bijen zorgen in belangrijke mate voor de overdracht van stuifmeel tussen gewassen. Wanneer teveel bijen sterven, komt deze belangrijke stap in het voortplanten van gewassen in gevaar, en daarmee de landbouw. Het is daarom van het grootste belang dat de oorzaak van bijensterfte wordt ontdekt en ook dat er stappen worden ondernomen om de bijenpopulatie op pijl te houden.

 

Het Cisco Connected Bees-project in Amsterdam maakt deel uit van een internationaal Cisco-initiatief, dat in mei 2010 werd gestart op het dak van het kantoor van Cisco Frankrijk. Ook op het Cisco-kantoor in Reading (Groot-Brittannië) staan bijenkasten op het dak.

 

“Cisco zet zich op diverse vlakken in voor het creëren van een duurzame samenleving en een betere kwaliteit van leven”, zegt Coks Stoffer, algemeen directeur van Cisco Nederland. “Het Cisco Connected Bees-project in Amsterdam is hier een klein voorbeeld van. Slechts weinig mensen realiseren zich hoe belangrijk bijen zijn. De bijensterfte is een groot probleem en met de bijenkasten op het dak van ons kantoor helpen we graag bij het in stand houden van de bijenpopulatie in ons land.”

 

Op het dak van Cisco Nederland zijn nu drie bijenkasten geplaatst, met in iedere kast een kolonie van zo’n 40.000 bijen. Het verantwoord houden van bijen vraagt veel kennis en aandacht. Daarom is een groep van 36 Cisco-vrijwilligers uitgebreid getraind en wordt er nauw samengewerkt met wetenschappers. De vrijwilligers onderhouden de kolonies en gaan de honing oogsten. Ook treden zij op als ambassadeurs van het Cisco Connected Bees-project, om het bewustzijn te vergroten over de Colony Collapse Disorder (CCD) -problematiek en de gevolgen daarvan.

 

Natuurlijk voegt Cisco een netwerkdimensie toe aan het bijenhouden. Wanneer de bijen zich een tijdje goed thuis voelen op het dak van Cisco, zullen ze via een netwerk worden gemonitord, onder andere met videobewakingscamera’s om het aantal in- en uitvliegende bijen te tellen, en via op het netwerk aangesloten temperatuur- en vochtigheidsgraadsensors. Ook hierbij zal worden samengewerkt met wetenschappers.

 

Links

 

Meer informatie

 

Over Cisco Systems
Cisco (NASDAQ: CSCO) is wereldwijd marktleider op het gebied van netwerkoplossingen. Deze veranderen de manier waarop mensen met elkaar verbonden zijn, communiceren en samenwerken. Meer informatie over Cisco is beschikbaar via www.cisco.com, www.cisco.nl en voor mobiele gebruikers via http://m.cisco.nl. Nieuws, achtergronden en foto’s vindt u in de Cisco Newsroom: http://newsroom.cisco.com.
Cisco-apparatuur wordt in Europa geleverd door Cisco Systems International BV, een volledige dochteronderneming van Cisco Systems, Inc.

This entry was posted in pressroom and tagged . Bookmark the permalink.

Share this article

Title: Cisco Amsterdam geeft bedreigde bijen een ‘Connected Home’