Press Room

Onderzoek Cisco: IT zegt ja tegen BYOD

Cisco versterkt mobiliteitsstrategie met nieuwe Smart Solutions die de ‘Your Way’-ervaring mogelijk maken

 

Amsterdam, 16 mei 2012 – Cisco publiceert de resultaten van de Cisco IBSG (Internet Business Solutions Group) Horizons Study, een onderzoek onder 600 Amerikaanse zakelijke beslissers en IT-leidinggevenden. Hieruit blijkt dat IT-afdelingen het Bring Your Own Device (BYOD) concept inmiddels als een gegeven accepteren of zelfs omarmen. De studie maakt ook duidelijk dat wanneer werknemers wordt toegestaan hun persoonlijke mobiele apparaten binnen het zakelijke netwerk te gebruiken, dit leidt tot zowel kwantificeerbare voordelen als nieuwe beheeruitdagingen. Samen met de publicatie van deze studie presenteert Cisco ook zijn ‘Smart Solutions’ voor grote ondernemingen en service providers, die hen nieuwe kansen bieden om hun klanten en eindgebruikers te helpen optimaal te profiteren van de mogelijkheden voor mobiel werken, zowel op kantoor, als thuis of onderweg.

 

De studie wijst uit dat de meeste organisaties BYOD in de onderneming nu ondersteunen. Maar liefst 95% van de respondenten geeft aan dat hun organisaties werknemers in meer of mindere mate toestaan hun eigen mobiele apparaten op de werkvloer te gebruiken. Uit de studie komt daarnaast naar voren dat in 2014 een kenniswerker gemiddeld 3,3 ‘connected devices’ zal bezitten, vergeleken met 2,8 in 2012. Voor IT-managers betekent dit enerzijds toenemende security- en ondersteuningslasten, anderzijds biedt deze BYOD-trend kansen voor belangrijke kostenbesparingen en productiviteitsvoordelen.

 

Belangrijker nog is dat uit de studie naar voren komt dat BYOD vooral een toegang vormt naar grotere zakelijke successen. Driekwart (76%) van de IT-beslissers beschouwt BYOD als enigszins tot zeer positief voor hun organisaties, maar ziet tegelijkertijd ook belangrijke IT-uitdagingen op het gebied van beveiliging en beheer. Deze resultaten tonen aan de BYOD geen voorbijgaand verschijnsel is, en IT-managers zien in dat een meer holistische benadering vereist is – een die schaalbaar is en oplossingen biedt voor mobiliteit, beveiliging, virtualisatie en netwerkbeleid (‘wie mag wat?’) en die tegelijkertijd de beheerkosten in de hand houdt.

 

“Nu het aantal naar het werk meegebrachte apparaten toeneemt, hebben organisaties dringend een veelomvattende mobiliteitsstrategie nodig. Door gebruik te maken van het intelligente netwerk, kunnen bedrijven hun werknemers de voordelen bieden van overal werken en wanneer zij maar willen. Anders gezegd: dat maakt “Work Your Way” nu ook echt mogelijk,” zegt Erik Swart, verantwoordelijk voor Collaboration bij Cisco Nederland.

 

Belangrijkste bevindingen

Meer en meer IT- en businessmanagers zeggen ja tegen BYOD:

 • 95% van de organisaties staat werknemers toe hun eigen mobiele apparaat op de werkplek te gebruiken.
  • 84% van de ondervraagden staat niet alleen mobiele apparatuur toe, maar geeft ook enige vorm van ondersteuning voor deze apparaten.
  • 36% van de ondervraagde ondernemingen biedt volledige ondersteuning van de mobiele apparatuur van medewerkers. Anders gezegd, zij ondersteunen elk apparaat (smartphone, tablet, laptop, etc.) dat door werknemers wordt meegebracht.
 • Mobiliteit en gebruik mobiele apparatuur nemen toe: 78% van de Amerikaanse kantoormedewerkers gebruikt een mobiel apparaat voor het werk en 65% heeft mobiele connectiviteit nodig om überhaupt te kunnen werken. In 2014 zal de gemiddelde werknemer met 3,3 verschillende apparaten werken, tegenover gemiddeld 2,8 in 2012.
  • Gemiddeld zullen mobiliteitsinitiatieven in 2014 20% van de IT-budgetten opslokken, tegenover 17% in 2012.
 • De meeste IT-managers beschouwen de BYOD-trend als ‘enigszins’ tot ‘extreem’ positief voor hun onderneming.
  • Respondenten noemden als belangrijkste voordelen van BYOD grotere arbeidsproductiviteit (meer mogelijkheden om samen te werken) en meer plezier in het werk.
 • Medewerkers willen op hun eigen manier werken: personeel omarmt BYOD omdat zij daarmee beter hun werk kunnen inrichten:
  • 40% van de respondenten noemde ‘apparaatkeuze’ voor hun werknemers als belangrijkste BYOD-argument: de mogelijkheid om hun favoriete device overal te kunnen gebruiken voor werkdoeleinden.
  • Tweede prioriteit van werknemers is de wens om persoonlijke activiteiten op de werkvloer te ontplooien en werkactiviteiten in de vrije tijd.
  • Personeel wil ook eigen applicaties naar het werk meenemen: 69% van de respondenten zegt dat het gebruik van sociale netwerken, cloudgebaseerde e-mail en instant messaging nu enigszins tot veel belangrijker zijn dan twee jaar geleden.
  • Werknemers zijn bereid te investeren om hun werkervaring te verbeteren. Volgens Cisco IBSG betaalt een typische Cisco-werknemer die ervoor kiest zijn of haar eigen mobiele apparatuur op het werk te gebruiken, gemiddeld 600 dollar om dit mogelijk te maken.
 • Voordelen van BYOD: De voordelen van BYOD variëren afhankelijk van de positie en vereisten van de werknemer. Cisco IBSG schat dat de jaarlijkse voordelen die voortvloeien uit BYOD uiteenlopen van 300 tot 1300 dollar per werknemer.

 

De andere kant van BYOD: beveiliging en IT-ondersteuning

 • Beveiliging en ondersteuning zijn de grootste aandachtspunten: de ondervraagden noemden beveiliging/privacy en technische ondersteuning van de uiteenlopende mobiele apparaten als de belangrijkste uitdagingen van BYOD.
 • Steeds meer nieuwe modellen vereisen nieuw beleid om de kosten in de hand te houden: Volgens berekeningen van Cisco IBSG is slechts 14% van de BYOD-kosten hardwaregerelateerd. Dit onderstreept het belang van adequate governance- en supportmodellen om deze kosten te kunnen blijven controleren.

 

Desktopvirtualisatie steeds populairder

 • Bedrijven zien de voordelen van desktopvirtualisatie duidelijk in. 98% van de ondervraagden kent de term desktopvirtualisatie, 68% is het er mee eens dat een meerderheid van de kenniswerkers binnen de organisatie met gevirtualiseerde desktops kan werken, terwijl 50% aangeeft bezig te zijn met het implementeren van een strategie voor desktopvirtualisatie.
 • Desktopvirtualisatie biedt drie belangrijke voordelen: 1) zakelijke continuïteit omdat werknemers vanaf meerdere locaties en apparaten software kunnen benaderen en dus niet meer gehinderd worden door een falende server, 2) grotere productiviteit en 3) IT-kosten.
 • Databescherming is het grootste punt van zorg: garanderen dat alleen de juiste mensen toegang hebben tot gevoelige bedrijfs- en klanteninformatie is topprioriteit.

 

Uitdagingen oplossen en optimale ‘Your way’ mobiele ervaring creëren

Cisco biedt een breed portfolio mobiele producten en diensten waarmee grote ondernemingen en service providers hun mobiliteitsinitiatieven holistisch en schaalbaar kunnen uitrollen. Tegelijkertijd blijven de operationele kosten hanteerbaar en wordt de gebruikerservaring geoptimaliseerd.

 

Voor grote ondernemingen:

Voor grote ondernemingen stimuleert Cisco de innovatie met de Cisco Unified Workspace. Dit vormt een geïntegreerde en strategische benadering van de zakelijke werkplek met als doel om werknemers te helpen alle mensen en resources te kunnen benaderen die zij nodig hebben om hun werk efficiënt te kunnen doen – waar ze ook zijn, met welk apparaat dan ook en met de beste gebruikerservaring. Anders gezegd, de Unified Workspace zorgt ervoor dat alles dat een werknemer efficiënt en productief maakt, met hem of haar meebeweegt. Een voorbeeld: in plaats van een buitendienstmedewerker onderweg alleen van een spraakverbinding te voorzien, kan hij ook worden ‘uitgerust’ met locatie- en aanwezigheidssoftware.

 

Met de Unified Workspace zullen werknemers sommige informatie via het apparaat zelf opvragen, zoals de platformonafhankelijke versies van samenwerksoftware zoals Cisco WebEx en Cisco Jabber. Andere applicaties of data kunnen virtueel benaderd worden via een virtuele desktop in een datacentrum met de Cisco Virtualization Experience Infrastructure (VXI), die ook complete mogelijkheden voor ‘rich media’ biedt.

 

Voor deze strategie biedt Cisco enkele ‘Smart Solutions’ die volledig getest en gevalideerd zijn en die CIO’s en IT-managers helpen om de business efficiency te vergroten en de kosten en de complexiteit van mobiele oplossingen te verminderen. De oplossingen, die gebouwd zijn op een gemeenschappelijk technologisch raamwerk en ondersteund worden door diensten van Cisco en partners, helpen om de tevredenheid en productiviteit van werknemers te vergroten door hen te laten werken op de manier zoals zij dat willen. Tegelijkertijd zorgen de Smart Solutions ervoor dat bedrijfsinformatie streng beveiligd is en dat intellectuele eigendommen adequaat worden beschermd.

 

Er zijn drie Smart Solutions voor klanten en partners beschikbaar:

 • BYOD Smart Solution. De Cisco BYOD Smart Solution verandert de werkplek en biedt end-to-end lifecycle management. Door het strikte beveiligingsbeleid blijven data afgeschermd. Gebruikers hebben de beschikking over krachtige samenwerkgereedschappen, terwijl geavanceerde beheertools het management vereenvoudigen.
 • VXI Smart Solution. De Cisco VXI Smart Solution is een systeem voor desktopvirtualisatie dat gebaseerd is op Cisco’s Data Center-, Borderless Networks- en Collaboration-architecturen. Hiermee krijgt de gebruiker de beschikking over geavanceerde tools om samen te werken, die worden aangeboden in een volledig geïntegreerde, open en gevalideerde oplossing voor desktopvirtualisatie.
 • Remote Expert Smart Solution. Cisco Remote Expert biedt virtuele face-to-face consultaties via videoverbindingen en online gedeelde formulieren. Gebruikers kunnen hiermee zowel op het werk als thuis snel de gewenste expert vinden om hun problemen op te lossen.

 

Voor service providers:

De zakelijke oplossingen hierboven vormen de sleutelcomponenten van Cisco’s uitgebreide mobiliteitsportfolio, dat ook een veelomvattend technologie- en serviceportfolio omvat voor service providers. Cisco biedt oplossingen voor high-performance mobiele netwerken, die naadloos roamen tussen cellulaire en WiFi-netwerken en die de verbindingen optimaliseren op grond van de gevraagde dienst en het gebruikte apparaat. Met deze technologieën kunnen service providers effectiever reageren op de toenemende vraag naar bandbreedte en hun mogelijkheden om geld te verdienen aan klanten op én buiten het netwerk, te vergroten. Voorbeeld: veel koffieshops laten in advertenties weten dat er een WiFi-verbinding voor klanten beschikbaar is. Wanneer service providers hier extra mobiele services aan toevoegen, kunnen die koffieshops weer extra klanten trekken.

 

Volgens de volgende editie van de Visual Networking Index Study (die 30 mei aanstaande verschijnt) groeit het aantal apparaten met internetverbindingen wereldwijd van 10,3 miljard in 2011 tot een indrukwekkende 18,9 miljard in 2016 – bijna een verdubbeling in slechts vijf jaar! Dit gegeven biedt service providers duidelijke kansen om hun omzet te vergroten door value added services aan hun klanten aan te bieden.

 

————-

 

Over Cisco Systems
Cisco (NASDAQ: CSCO) is wereldwijd marktleider op het gebied van netwerkoplossingen. Deze veranderen de manier waarop mensen met elkaar verbonden zijn, communiceren en samenwerken. Meer informatie over Cisco is beschikbaar via www.cisco.com, www.cisco.nl en voor mobiele gebruikers via http://m.cisco.nl. Nieuws, achtergronden en foto’s vindt u in de Cisco Newsroom: http://newsroom.cisco.com.

This entry was posted in pressroom and tagged , , . Bookmark the permalink.

Share this article

Title: Onderzoek Cisco: IT zegt ja tegen BYOD