Press Room

Cisco: cloud-verkeer groeit zesvoudig tot 2016

Cisco Global Cloud Index 2011-2016

Amsterdam, 23 oktober 2012 – Uit de jaarlijkse Cisco Global Cloud Index (2011-2016) die vandaag voor de tweede maal is verschenen, blijkt dat het totale wereldwijde datacenterverkeer tot 2016 met een factor vier zal groeien tot een totaal van 6,6 zettabyte*, ofwel 6,6 miljard terabyte. Het wereldwijde cloud-verkeer, het snelst groeiende segment binnen het totale datacenterverkeer, neemt in deze periode zelfs zesvoudig toe van 683 exabyte in 2011 tot 4,3 zettabyte in 2016 – een gemiddelde groei van 44% per jaar.

Cisco heeft de Global Cloud Index ontwikkeld om inzicht te krijgen in wereldwijde trends op het gebied van datacenter- en cloud-verkeer. Dit inzicht wordt steeds belangrijker nu netwerken en datacenters meer en meer verbonden raken met cloud-diensten.

Bob Stemmerik, Directeur Datacenterarchitectuur Cisco-Noord: “De Cisco Global Cloud Index is een waardevolle barometer die kan helpen om strategische beslissingen te nemen over cloud computing. De voorspellingen van dit jaar bevestigen dat de sterke groei van datacentergebruik en cloud-verkeer wereldwijde trends zijn, die weerspiegelen dat we onze zakelijke en persoonlijke content altijd en overal, en via elk device willen benaderen. Wanneer je deze groei koppelt aan de verwachte toename van apparatuur en objecten die met het net verbonden zijn, zal de volgende generatie Internet essentieel zijn om een nieuwe wereld van onderling gekoppelde clouds en veel grotere datacentervirtualisatie mogelijk te maken.”

Belangrijkste bevindingen

 • Cloud readiness. Uit de Cisco Global Cloud Index komt verder naar voren dat de vaste netwerken in het Verre Oosten, Centraal- en Oost-Europa, Noord-Amerika en West-Europa van voldoende kwaliteit zijn om geavanceerde cloud-diensten aan te bieden. Momenteel beschikt alleen West-Europa over een mobiele infrastructuur die het mogelijk maakt om gemiddelde (versus geavanceerde) cloud-diensten aan te bieden. Onder ‘gemiddeld’ worden onder meer hd-video en video-chats verstaan, terwijl zaken zoals 3d-tv of high-end virtuele kantoorservices als ‘geavanceerd’ worden gekenmerkt. Hongarije is het enige land dat geavanceerde cloud-diensten over een mobiele infrastructuur kan aanbieden.
 • Enorme groei van persoonlijke online opslag (Dropbox, iCloud, Skydrive, Google Drive) – Het dataverkeer van en naar persoonlijke online opslag zal explosief groeien, van ongeveer 2 exabyte in 2012 tot meer dan 25 exabyte in 2016. Dit komt neer op meer dan een verdubbeling per jaar.

Groei cloud-verkeer per regio:

 • In 2011 genereerde Noord-Amerika het meeste cloud-verkeer (261 exabyte), gevolgd door het Verre Oosten (216 exabyte) en West-Europa (156 exabyte).
 • In 2016 zal het Verre Oosten het meeste cloud-verkeer genereren (1,5 zettabyte), gevolgd door Noord-Amerika (1,1 zettabyte) en West-Europa (963 exabyte).
 • De snelste groei van het cloud-verkeer in de periode 2011-2016 zal volgens Cisco te zien zijn in het Midden-Oosten en Afrika (79% gemiddelde groei per jaar), gevolgd door Latijns-Amerika (66%) en Centraal- en Oost-Europa (55%).

Groei werkbelasting per regio:

 • In 2011 verwerkte Noord-Amerika de meeste cloud workloads (8,1 miljoen of 38% van de wereldwijde cloud workloads), gevolgd door het Verre Oosten, dat 32% van de cloud workloads verwerkte.
 • In 2016 zal 36% van de wereldwijde cloud workloads door het Verre Oosten worden afgehandeld en 26% door Noord-Amerika.
 • De groeiratio’s van de cloud workloads zijn in de periode 2011 tot 2016 het hoogst in het Midden-Oosten en Afrika (73% jaarlijkse groei), Latijns-Amerika (60%) en Centraal- en Oost-Europa (50%).
 • In dezelfde periode ziet Noord-Amerika de workloads in traditionele datacenters iets terugvallen van 18,3 miljoen in 2011 tot 17,4 miljoen in 2016.

Wereldwijd datacenterverkeer verviervoudigt – van 1,8 zettabyte in 2011 tot 6,6 zettabyte in 2016, een gemiddelde jaarlijkse groei van 31%.

Wereldwijd cloud-verkeer groeit – van 39% (683 exabyte) van het totale wereldwijde datacenterverkeer in 2011 tot 64% in 2016 (4,3 zettabyte).

Wereldwijd cloud-verkeer groeit sneller dan wereldwijd datacenterverkeer:

 • De opkomst van cloud-diensten zorgt ervoor dat het wereldwijde cloud-verkeer sneller groeit dan het wereldwijde datacenterverkeer. Dit laatste groeit in de periode 2011-2016 viervoudig (een gemiddelde jaarlijkse groei van 31%), terwijl het cloud-verkeer in deze periode zesvoudig zal groeien (44% per jaar).
 • Verschuiving workloads: tussen 2011 en 2016 groeien de datacenter workloads met een factor 2,5, maar cloud workloads met een factor 5,3. In 2011 werd 30% van de workloads in de cloud verwerkt, het resterende deel door traditionele datacenters. 2014 is het eerste jaar waarin het merendeel (52%) van de workloads door de cloud wordt afgehandeld. In 2016 zal dit zijn toegenomen tot 62%, bijna twee derde.

De Cisco Global Cloud Index is gebaseerd op een analyse van 40 terabyte aan netwerkverkeer, afkomstig van verschillende datacenters over de hele wereld in het afgelopen jaar, de resultaten van 90 miljoen netwerktests over de afgelopen twee jaar, aangevuld met onderzoeken naar netwerkverkeer van derde partijen. De Cisco Global Cloud Index onderzoekt ook de verschuiving van de werklast van traditionele datacenters naar cloud-omgevingen en kijkt naar de ‘cloud readiness’ van verschillende regio’s in de wereld. Voor dit laatste is de kwaliteit van vaste en mobiele netwerken in bijna 150 landen beoordeeld op de geschiktheid om cloud-diensten voor zakelijke gebruikers en consumenten aan te bieden.

*) Ter vergelijking, 6,6 zettabyte is equivalent aan:

 • een datastroom van 92.000 miljard uur streaming muziek – genoeg om de hele wereldbevolking in 2016 anderhalf jaar lang continu van muziek te voorzien;
 • 16.000 miljard uur zakelijke videoconferenties – hiermee kan de totale wereldwijde beroepsbevolking in 2016 twaalf uur per dag webconferenties beleggen;
 • 7000 miljard uur streaming hd-tv – ofwel 2,5 uur hd-tv per dag voor elke aardbewoner in 2016.

————-

Over Cisco Systems

Cisco (NASDAQ: CSCO) is wereldwijd marktleider op het gebied van netwerkoplossingen. Deze veranderen de manier waarop mensen met elkaar verbonden zijn, communiceren en samenwerken. Meer informatie over Cisco is beschikbaar via www.cisco.com, www.cisco.nl en voor mobiele gebruikers via http://m.cisco.nl. Nieuws, achtergronden en foto’s vindt u in de Cisco Newsroom: http://newsroom.cisco.com.

Cisco-apparatuur wordt in Europa geleverd door Cisco Systems International BV, een volledige dochteronderneming van Cisco Systems, Inc

Voor meer informatie:

Cisco

Iris Mulder

Tel: 020 357 3207

Mob: 06 4184 4279

E-mail: imulder@cisco.com

Check Twice

Cisco Persdesk

Tel: 023 562 8208

E-mail: cisco@checktwice.nl

 

 

 

 

 

This entry was posted in pressroom. Bookmark the permalink.

Share this article

Title: Cisco: cloud-verkeer groeit zesvoudig tot 2016