Press Room

Onderzoek Cisco: wakker worden, smartphone checken, tandenpoetsen: de ochtendroutine voor ‘Gen Y’

Amsterdam, 12 december 2012 – We zijn helemaal gewend aan het gemak en de voortdurende connectiviteit van onze digitale wereld. Uit het 2012 Cisco Connected World Technology Report blijkt hoezeer ‘Generation Y’ – jonge professionals en studenten tussen 18 en 30 – gehecht is aan de smartphone, apps, sociale netwerken en het digitale leven in al zijn facetten. Uit het onderzoek blijkt onder andere dat 82% van de ondervraagde jong volwassenen in Nederland regelmatig ’s morgens vroeg al z’n smartphone checkt op e-mails, social media updates, etc. Maar echt verslaafd zijn ze gelukkig niet: slechts 1 op de 6 is bang voor afkickverschijnselen als ze hun smartphone zouden kwijtraken, terwijl bijna 1 op de 10 dit juist als ‘bevrijdend’ zou ervaren.

Cisco Connected World Technology Report (CCWTR) interactieve infographic

Cisco Connected World Technology Report (CCWTR) interactieve infographic

“Dit onderzoek laat zien dat ‘Generatie Y’ leeft om verbonden te zijn en met anderen te communiceren”, zegt Michel Schaalje, Technisch Directeur Cisco Nederland. “Of het nu via een smartphone, een tablet, een laptop of een ander apparaat gaat, connectiviteit is een essentieel onderdeel van het leven van studenten en jonge professionals geworden. Organisaties moeten zich daarvan bewust zijn, want dit zijn de werknemers van morgen en je moet als werkgever goed weten aan te sluiten op de belevingswereld en de communicatiebehoeften van nieuw talent. Tegelijkertijd moeten organisaties er wel voor zorgen dat het gebruik van mobiele apparaten en social media op een verantwoorde en veilige manier gebeurt. Cisco biedt heeft oplossingen en de kennis om hier goed mee om te gaan.”

Cisco CWTR infographicAan het derde jaarlijkse Cisco Connected World Technology Report namen 1.800 studenten en jonge professionals uit 18 landen deel, waaronder Nederland. In het onderzoek werd gekeken hoe ‘Gen Y’ internet en mobiele apparaten gebruikt om in contact te blijven met de wereld om hen heen. Het rapport laat ook zien hoe er wordt gedacht over het creëren, benaderen en het beschermen van de enorme hoeveelheden data die wordt gegenereerd door smartphones, sensors, videocamera’s en andere apparaten die in verbinding staan met internet.

Mobiele apparaten zijn echter pas het begin. Naarmate meer en meer toestellen, sensors, sportschoenen, planten, dieren en andere levende wezens een netwerkverbinding krijgen, zal het volume en het potentieel van de data die wordt gegenereerd via al die verbindingen, exponentieel toenemen. Cisco gelooft dat in de nabije toekomst mensen en ondernemingen beter gebruik zullen maken van de communicatie tussen apparaten om diensten en toepassingen te bieden en om in real-time beslissingen te kunnen nemen – The Internet of Everything.

 

Enkele interessante uitkomsten

Wakker worden, smartphone checken, tanden poesten

 • Ruim 4 van de 5 Nederlandse respondenten (82%) checkt ’s ochtends zijn of haar smartphone of er nog nieuwe berichten zijn.
 • Dit is een belangrijk resultaat voor werkgevers, omdat het laat zien dat de werknemer van morgen flexibeler en beter geïnformeerd is, en sneller reageert dan de vorige generatie. Gen Y leeft om te communiceren.

Zijn we verslaafd aan de smartphone?

 • 66% van de Nederlandse jong volwassenen kan de smartphone zelfs in bed niet laten liggen. Ook bij het eten met vrienden of familie (30%) en zelfs op het toilet (33%) is de smartphone erbij. Ronduit zorgwekkend is het feit dat maar liefst 19% toegeeft de smartphone ook onder het autorijden te gebruiken.
 • Wereldwijd geeft 20% aan dat ze minstens iedere 10 minuten checken of ze nieuwe berichten op hun smartphone hebben. In Nederland zegt 12% dit te doen, terwijl 42% laat weten weliswaar niet voortdurend op z’n smartphone te kijken, maar dit tegenwoordig toch veel vaker te doen dan voorheen.
 • Maar als deze jong volwassenen hun smartphone op de een of andere manier kwijt zouden raken, blijken ze daar toch niet echt mee te zitten. Slechts 16% denkt dan ‘afkickverschijnselen’ te gaan vertonen, maar een overweldigende 76% zegt dat ze er geen moeite mee zou hebben. 8% zou dit zelfs ‘bevrijdend’ vinden.

Mobiele apps zijn belangrijk

 • De hele wereld is dol op apps. Op de vraag ‘Hoe belangrijk zijn mobiele apps voor je dagelijkse leven?’, zitten de Nederlandse jong volwassenen, met 44% dat kiest voor ‘zeer of redelijk belangrijk’, aan de onderkant. In Duitsland beschouwt 70% mobiele apps als belangrijk. In China zijn ze helemaal dol op hun apps: maar liefst 92% noemt zijn mobiele apps als ‘zeer of redelijk belangrijk’.
 • De meeste respondenten gebruiken tussen de 2 en 9 apps regelmatig op hun smartphone. Waarbij meteen moet worden opgemerkt dat dit dan vooral gaat om games en entertainment (57%). 15% zegt mobiele apps vooral voor werk te gebruiken.

Online versus het ‘echte’ leven

 • Jong volwassenen in Nederland zijn weliswaar erg bezig met hun online vrienden, maar toch is ‘echt’ persoonlijk contact nog steeds heel belangrijk. Slechts 20% zegt vooral online met vrienden en familie te communiceren, terwijl 41% dit vooral offline doet. Een vergelijkbaar percentage (38%) zegt ongeveer evenveel tijd online te communiceren als ‘in het echt’.
 • Gevraagd of men denkt dat anderen zich online anders voordoen dan in het echte leven, meent 20% dat veel mensen online een totaal andere identiteit hebben dan in ‘real life’. 53% van de jong volwassenen zegt zichzelf online precies hetzelfde voor te doen als in het echte leven. 32% doet zich online soms anders voor, terwijl slechts 3% toegeeft zich online totaal anders te presenteren dan ‘offline’.

Facebook wint het van Twitter

 • Ruim de helft (53%) van de Nederlandse respondenten heeft een Twitter-account, maar slechts 8% daarvan plaatst iedere dag minstens een tweet. Wat dat betreft liggen Nederlanders flink achter op het wereldwijde gemiddelde van 21%, waarbij hun leeftijdgenoten uit China (58%), Korea (39%) of Indonesië (38%) er ruim bovenuit steken als het gaat om dagelijks tenminste eenmaal te tweeten.
 • Facebook is in Nederland duidelijk populairder onder de studenten en jonge professionals: 87% heeft een Facebook-account en 37% plaatst daar minimaal een keer per dag een update op. 26% geeft zelfs aan minimaal 1x per uur een update te plaatsen.

Gaan smartphones de laptop vervangen voor werk?

 • Hoewel de meeste Nederlandse respondenten (44%) nog altijd het liefste werken op een laptop, ligt de smartphone met 32% niet ver achter.
 • Smartphones hebben in ieder geval de traditionele desktop computer ver achter zich gelaten: slechts 14% werkt het liefst op een desktop pc.
 • Opvallend genoeg noemt slechts 8% de tablet als het apparaat waarop ze het liefst zou werken.

Eén mobiel apparaat, zowel voor werk als voor privé?

 • Nederlanders houden zich lang niet altijd aan de beleidsregels van hun werkgever als gaat om het gebruik van de pc, laptop, smartphone of tablet voor privédoeleinden. 44% houdt zich niet altijd aan de regels van hun werkgever op dit gebied en 9% lapt die regels zelfs volledig aan zijn laars.
 • 45% meldt dat de werkgever heeft bepaald dat apparatuur van de zaak alleen voor werk gebruikt mag worden. Volgens 16% is het toegestaan om deze ook voor privédoeleinden te gebruiken, terwijl een gelijk percentage aangeeft dat hiervoor geen bedrijfsbeleid bestaat.

Online winkelen: dè trend voor Gen Y

 • Online winkelen is duidelijk in opkomst: 53% van de Nederlandse respondenten geeft aan tot een kwart van zijn winkelbehoeften online te vervullen, terwijl 32% een kwart tot de helft inkopen online doet.
 • Daarbij is maar liefst 77% van de Nederlanders bereid om zijn e-mailadres aan online winkeliers te verstrekken, in ruil voor informatie over kortingen en uitverkoop. Maar we zijn voorzichtig met het geven andere informatie, zoals e-mailadres, telefoonnummer en huisadres.
 • Ondanks dat wij steeds meer het gemak inzien van online shoppen, vertrouwt 79% er niet op dat alle sites veilig met hun persoonsgegevens omgaan.

Steeds meer in de cloud

 • Wereldwijd heeft bijna 90% van de respondenten foto’s geüpload naar een internetsite, om deze te delen of op te slaan. De Nederlanders lopen op dit gebied iets achter, met 83%. 57% van de Nederlanders geeft aan 1-99 foto’s ergens online te hebben gezet, terwijl 22% zelfs 500 of meer foto’s ergens op het web heeft geplaatst.
 • 41% van de Nederlandse jong volwassenen heeft een of meer video’s online gezet.

————-

Over Cisco
Cisco (NASDAQ: CSCO) is wereldwijd marktleider op het gebied van netwerkoplossingen. Deze veranderen de manier waarop mensen met elkaar verbonden zijn, communiceren en samenwerken. Meer informatie over Cisco is beschikbaar via www.cisco.com, www.cisco.nl en voor mobiele gebruikers via http://m.cisco.nl. Nieuws, achtergronden en foto’s vindt u in de Cisco Newsroom: http://newsroom.cisco.com.

Cisco-apparatuur wordt in Europa geleverd door Cisco Systems International BV, een volledige dochteronderneming van Cisco Systems, Inc

Voor meer informatie:
Cisco
Iris Mulder
Tel: 020 357 3207
Mob: 06 4184 4279
E-mail: imulder@cisco.com

Check Twice
Cisco Persdesk
Tel: 023 562 8208
E-mail: cisco@checktwice.nl

This entry was posted in pressroom. Bookmark the permalink.

Share this article

Title: Onderzoek Cisco: wakker worden, smartphone checken, tandenpoetsen: de ochtendroutine voor ‘Gen Y’