Press Room

Cisco VNI Forecast: wereldwijd IP-verkeer in 2017 verdrievoudigd

  • Internet of Everything zorgt voor explosie van het aantal internetverbindingen
  • In 2017 bijna de helft van het IP-verkeer afkomstig van andere apparaten dan pc’s
  • West-Europa en de VS aan kop met IPv6

 

Amsterdam, 29 mei 2013 – Het wereldwijde IP-verkeer zal van 2012 tot 2017 verdrievoudigen tot 1,4 zettabyte per jaar. Deze sterke groei van het dataverkeer is het gevolg van het Internet of Everything, dat tegen 2017 maar liefst 19 miljard verbindingen zal tellen, bij gemiddeld 7,1 apparaten of verbindingen per huishouden (tegen gemiddeld 4,7 apparaten/verbindingen in 2012). Dit zijn enkele van de belangrijkste uitkomsten van de jaarlijkse Cisco Visual Networking Index (VNI) Forecast (2012 – 2017).

Momenteel bevinden we ons in de beginfase van een nieuw tijdperk: het Internet of Everything, dat ervoor zal zorgen dat de omvang van het internet tot 2017 zal verdrievoudigen. De volgende vijf jaar zullen we een sterke toename zien in het aantal met internet verbonden apparaten, gaan we 4G gebruiken voor mobiele dataverbindingen, worden de breedbandsnelheden steeds hoger en maken we steeds meer gebruik van geavanceerde videodiensten via internet. Dit alles vormt de basis voor een nieuwe wereld waarin alles en iedereen met elkaar verbonden is. Ook de manier waarop consumenten het internet gebruiken, blijft zich ontwikkelen, volgens het nieuwste Cisco VNI-onderzoek.

“De komende jaren zal het Internet of Everything echt vorm krijgen, waarbij mensen, processen, data en allerlei apparaten en toestellen met elkaar verbonden worden”, zegt Michel Schaalje, technisch directeur Cisco Nederland. “Het Internet of Everything zal zorgen voor een sterke toename van het wereldwijde dataverkeer, vooral voor video en mobiel verkeer. Al die nieuwe apparaten leiden tot een sterke groei in het aantal verbindingen, niet alleen tussen mensen en systemen, maar ook tussen apparaten en systemen onderling.”

Volgens Cisco zal het totale volume aan IP-verkeer in 2017 1,4 zettabyte per jaar bedragen. Dit is vergelijkbaar met het downloaden van ongeveer 1 miljard DVD’s per dag, een jaar lang. In 2017 alleen al zal er meer data via internet worden getransporteerd dan in alle voorgaande ‘internetjaren’ bij elkaar.

 

Grootste deel van het IP-verkeer in 2017 via andere apparaten dan PC’s

Bijna de helft (49%) van het totale IP-verkeer zal in 2017 afkomstig zijn van andere apparaten dan pc’s, zoals smart TV’s en 3D-printers, maar natuurlijk ook tablets en smartphones. In 2012 werd 26 procent van het IP-verkeer gegenereerd via dit soort ‘non-PC’ apparaten. Voor West-Europa liggen deze percentages iets lager, respectievelijk 46 procent en 21 procent.

“Het onderzoek laat zien dat het groeiende aantal en de toenemende verscheidenheid in apparaten zoals tablets en smartphones een aanzienlijke impact hebben op hoe consumenten en bedrijven het internet en IP-netwerken gebruiken. Ook blijkt dat Wi-Fi en mobiele dataverbindingen in 2017 verantwoordelijk zullen zijn voor 68 procent van het totale internetverkeer”, vervolgt Schaalje.

Volgens het Cisco VNI-onderzoek zal het dataverkeer afkomstig van pc’s jaarlijks gemiddeld met 14 procent groeien. Andere apparaten zorgen echter voor een aanzienlijk hogere groei van het dataverkeer: TV’s (24%), tablets (104%), smartphones (79%) en machine-naar-machine verbindingen (82%).

 

Over vijf jaar heeft de halve wereld een internetverbinding

Steeds meer mensen krijgen toegang tot internet. In 2017 zal naar verwachting bijna de helft (48%) van de wereldbevolking gebruik kunnen maken van internet. Om dit in perspectief te zetten: in 2012 had ongeveer een derde (32%) van alle mensen op aarde toegang tot internet. In West-Europa alleen al zullen er in 2017 al 344 miljoen internetgebruikers zijn.

Verder bevat het VNI-onderzoek de schatting dat de wereld in 2017 ruim 19 miljard internetverbindingen zal tellen. In 2012 waren dit er nog 12 miljard. Dit betekent dat in 2017 iedere aardbewoner gemiddeld 2,5 internetverbindingen heeft, of vijf verbindingen per internetgebruiker. Het gemiddelde gezin beschikt dan over 7,1 apparaten met een internetverbinding en genereert een dataverkeer van 74,5 gigabyte per maand. Dit is vergelijkbaar met 30 uur high-definition TV per maand. Ter vergelijking: in 2012 genereerde het gemiddelde internetgezin nog 31,6 gigabyte per maand.

 

Azië neemt de leiding met het aantal internetgebruikers en -apparaten

In 2017 zullen naar verwachting Azië en de landen rondom de Stille Zuidzee het grootste aantal internetgebruikers tellen: 1,9 miljard. Tussen 2012 en 2017 bedraagt de gemiddelde groei 11,6 procent per jaar. Ter vergelijking: West-Europa zal in 2017 ca. 344 miljoen internetgebruikers tellen, bij een gemiddelde groei van 1,8 procent per jaar. Ook voor wat betreft het aantal internetapparaten en -verbindingen is Azië het belangrijkste groeigebied. Daar zullen in 2017 in totaal 8,9 miljard verbindingen worden gemaakt, tegen 2,9 miljard in de VS en 2,5 miljard in West-Europa.

 

West-Europa en de VS aan kop met IPv6

In West-Europa zal in 2017 55 procent van alle vaste en mobiele apparaten met een internetverbinding geschikt zijn voor IPv6. In 2012 was dit nog 22 procent. West-Europa ligt daarmee ongeveer gelijk met de VS (respectievelijk 55 en 18%). Azië en de landen rondom de Stille Zuidzee blijven op IPv6-gebied wat achter, met percentages van respectievelijk 36 en 12 procent.

 

Cisco VNI mobiele apps voor eindgebruikers

Cisco heeft twee mobiele apps ontwikkeld, voor de iPhone en voor Android. Met de VNI Forecast-app hebben Android– en iPhone-gebruikers alle gegevens uit de VNI Forecast altijd onder handbereik. De Cisco Data Meter-app monitort het dataverkeer van de gebruiker via de smartphone of tablet van de gebruiker en geeft de actuele status in een helder overzicht weer, uitgesplitst in WiFi en mobiel verkeer. Ook kunnen gebruikers hiermee precies zien hoeveel data een app eigenlijk verbruikt. Deze app is nu te downloaden via Google Play (Android) en via Apple iTunes (iOS).

 

Cisco VNI Tools voor service providers

Met de Cisco Service Provider Abstract Network (SPAN) -tools kunnen service providers voorspellingen op maat maken, aan de hand van gegevens uit de Cisco VNI Forecast (datasnelheden, apparaatgebruik, etc.). Door informatie in te voeren over het aantal abonnees, het type apparaten dat zij gebruiken en andere belangrijke gegevens, kunnen providers snel uitgebreide vooruitzichten opstellen en een schatting maken van de gemiddelde omzet per gebruiker.

 

Cisco VNI Forecast

De Cisco VNI Forecast is gebaseerd op een diepgaande analyse en modellering van data over verkeer, gebruik en apparaten, afkomstig van onafhankelijke analisten. In zijn zevenjarige geschiedenis is het Cisco VNI-onderzoek gebruikt door overheden, netwerkregulators, onderzoekers, telecombedrijven en technologie-experts. Cisco valideert zijn vooruitzichten, brongegevens en methodes aan de hand van actuele verkeersgegevens die vrijwillig wordt gedeeld door serviceproviders uit de hele wereld en door meer dan een miljoen consumenten uit de hele wereld. De volgende West-Europese landen hebben dit jaar meegewerkt aan het onderzoek: Frankrijk, Duitsland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

Kijk hier voor meer informatie over het Cisco VNI-onderzoek.

 

Over Cisco

Cisco (NASDAQ: CSCO) is wereldwijd marktleider op het gebied van netwerkoplossingen. Deze veranderen de manier waarop mensen met elkaar verbonden zijn, communiceren en samenwerken. Meer informatie over Cisco is beschikbaar via www.cisco.com, www.cisco.nl en voor mobiele gebruikers via http://m.cisco.nl. Nieuws, achtergronden en foto’s vindt u in de Cisco Newsroom: http://newsroom.cisco.com.

Cisco-apparatuur wordt in Europa geleverd door Cisco Systems International BV, een volledige dochteronderneming van Cisco Systems, Inc


This entry was posted in pressroom and tagged , . Bookmark the permalink.

Share this article

Title: Cisco VNI Forecast: wereldwijd IP-verkeer in 2017 verdrievoudigd