Press Room

Egemin Automation zorgt voor brandveiligheid in nieuwe Liefkenshoekspoortunnel

Zwijndrecht (België), 29 oktober 2013

Egemin Automation heeft de opdracht gekregen voor de automatisering van het GBRS-systeem (Gas en BRand Scenario) van de nieuwe Liefkenshoekspoortunnel in Antwerpen. Egemin schakelde voor het project zijn Infra Automation divisie in. Van den Berg N.V., onderdeel van Heijmans, beursgenoteerde onderneming in vastgoedontwikkeling, is hoofdaannemer voor het project. ICTRA, een divisie van Infrabel, is de opdrachtgever. De nieuwe spoortunnel is bestemd voor het goederenvervoer in de haven van Antwerpen en verbindt de Antwerpse Linkeroever met de rest van de Antwerpse haven. De tunnel zit momenteel in de afwerkingsfase en zal in het najaar van 2014 opgeleverd worden.

Automatisering van verschillende scenario’s

Deze opdracht omvat het visualiseren en aansturen van het GBRS-systeem in de tunnel. Het geheel zorgt voor een veilige en betrouwbare verwerking van alle detectiesystemen (gas, brand, intrusie) en stuurt passende  bestrijdingsmiddelen aan (ventilatie, blussysteem, CCTV). Egemin staat in voor de communicatie met al die subtechnieken en het gebouwbeheersysteem en voor de implementatie van een scenariomatrix. Egemin automatiseert en certificeert die scenario’s in een redundante, beveiligde omgeving. De automatiseringstechnologie is gebaseerd op een PLC-visualisatiesysteem op SCADA-niveau. Het gaat om  programmeerbare eenheden die de meet- en regelsignalen in de tunnel verzamelen, doorsturen, verwerken en visualiseren.

Hoog veiligheidsniveau

“De installatie gebeurt in een14 kmlang traject met 2 tunnels van circa 2 en6 kmlang en is cruciaal voor de veiligheid van de gebruikers”, zegt Marc Bocxstael, Division Manager Infra bij Egemin. “Onze Infra Automation divisie heeft reeds verschillende visualisatieprojecten succesvol afgewerkt en heeft ervaring met projecten waar het veiligheidsniveau SIL2 (Safety Integrity Level) geldt.” SIL2 is een maat voor de functionele veiligheid van de instrumentele beveiliging. Ook de rook- en warmteafvoer worden geregeld volgens deze gecertificeerde oplossing.

Beelmateriaal

Een schematische tekening van de twee geboorde spoortunnels vind je hier.

Over Egemin Automation

Egemin Automation levert automatiseringsprojecten die de logistieke en productieprocessen van industriële bedrijven verbeteren. Egemin biedt maatwerk waarmee klanten hun concurrentie een stap voor blijven. Doelmarkten zijn distributie en logistiek, life sciences, voedingsindustrie, olie en gas, papier en print en infrastructuur. Egemin benadert de markt vanuit vier divisies. Handling Automation automatiseert interne logistiek en goederenbehandeling. De divisie Life Sciences zorgt voor validatie, compliance en automatisering. Process Automation biedt procesautomatisering aan de voeding, olie en gas, nutsector en chemische industrie. Infra Automation automatiseert bruggen, sluizen, tunnels, stuwen en pompgemalen. Egemin zorgt voor professioneel advies, integrale projectuitvoering en technische ondersteuning tijdens de volledige levensduur van de installaties. Egemin werkt internationaal vanuit de hoofdzetel in Zwijndrecht (België) en diverse vestigingen in Europa, Noord-Amerika en Azië. Bij het bedrijf zijn 620 medewerkers in dienst. 

Contact

Egemin

Michaël Coryn, Marketing Communications Manager

Baarbeek 1, B-2070 Zwijndrecht (België)

T:+32 3 641 13 57

michael.coryn@egemin.com

www.egemin.com

 

Contact voor journalisten

Quadrant Communications

Alexis Bracke

Marie Popelinkaai 3 bus 1, B-9050 Gent (Ledeberg), België

T: +32 9 210 5356

M: +32 473 63 48 20

alexis@quadrantcommunications.be

This entry was posted in pressroom and tagged , . Bookmark the permalink.

Share this article

Title: Egemin Automation zorgt voor brandveiligheid in nieuwe Liefkenshoekspoortunnel