Press Room

Cisco biedt hogere prestaties en real-time configuratie van applicaties voor datacenters en de cloud

 • Cisco lanceert Application Centric Infrastructure (ACI), dat het datacenter en de cloud laat reageren op de behoeften van applicaties
 • Nieuwe netwerkbenadering bevordert zakelijke slagvaardigheid
 • Ondersteuning door breed partner-ecosysteem via open platform en open source

 

Amsterdam, 6 november 2013 – Cisco geeft vandaag het startschot voor de transformatie van IT, met de lancering van de Application Centric Infrastructure (ACI) en een bijbehorend open partner-ecosysteem. Hiermee wil het bedrijf klanten helpen om de huidige uitdagingen binnen IT op te lossen door de flexibiliteit, implementatietijd en het beheer van de infrastructuur te verbeteren. Met ACI biedt Cisco klanten de eerste datacenter– en cloudoplossing die volledig inzicht in en geïntegreerd beheer biedt van zowel fysieke als virtuele netwerkmiddelen, allemaal gericht op behoeften van applicaties. Als onderdeel van de nieuwe ACI-propositie introduceert Cisco tevens de nieuwe Cisco Nexus 9000-familie van switches.

 

Tijdens de onthulling van ACI en in een blog post, sprak Cisco Chairman en CEO John Chambers over de noodzaak voor IT om zich sneller aan te kunnen passen aan de behoeften van de ‘application economy’. Applicaties vormen het levensbloed van bedrijven en consistente topprestaties van applicaties zijn essentieel voor het ontwikkelen en uitrollen van nieuwe producten en diensten, voor het managen van compliance en governance, om risico’s en dreigingen te beheersen, medewerkers meer mogelijkheden te bieden en de productiviteit te verhogen. Nu miljarden van verbindingen het Internet of Everything beginnen te vormen dat we via applicaties zullen gebruiken, wordt de noodzaak voor het snel en consistent uitrollen van applicaties nog groter. Het netwerk als centrale technologie om gebruikers, applicaties en datacenters met elkaar te verbinden, wordt essentieel.

 

Op dit moment zorgen de complexiteit en het gebrek aan flexibiliteit van IT voor vertragingen en lange uitroltijden voor applicaties. IT-professionals werken veelal in gescheiden, inefficiënte silo’s omdat de huidige technologie geen gemeenschappelijke architectuur ondersteunt. Ook is het op dit moment niet mogelijk om één compleet overzicht te krijgen van alle technologie-onderdelen die van invloed zijn op de prestaties van applicaties. Het gevolg is dat IT-componenten moeilijk te configureren en te wijzigen zijn, en dat het lastig is om problemen te herstellen. Dit wil Cisco veranderen, zodat complexiteit plaats maakt voor snelheid en flexibiliteit.

 

Cisco ACI infographic (PDF)

Cisco ACI infographic (PDF)

CIO’s willen de muren tussen deze silo’s neerhalen en alle onderdelen van IT – het netwerk, opslag, rekencapaciteit, netwerkdiensten, applicaties en beveiliging – bijeenbrengen tot één dynamisch geheel zonder compromissen. Dat is het idee achter ACI. Het koppelt innovaties op het gebied van software, hardware, systemen en ASIC’s (Application Specific Integrated Circuits) aan een dynamisch en applicatiebewust netwerkpolicymodel op basis van open API’s. Zo kan de tijd die nodig is voor het uitrollen van applicaties worden teruggebracht van maanden naar minuten. ACI maakt dit mogelijk door fysieke en virtuele netwerken onder één noemer te brengen en daarbij beveiliging, compliance en real-time inzicht te bieden op systeem-, tenant- (klant van een cloud dienst) en applicatieniveau. En dit alles op ongekende schaal.

 

Dankzij de innovaties die Cisco met ACI biedt voor datacenter switches kan het netwerk sneller reageren op de behoeften van applicatie-ontwikkelteams, terwijl de total cost of ownership tot 75% omlaag wordt gebracht, vergeleken met switches die puur op hardware zijn gebaseerd, of met softwarematige oplossingen voor netwerkvirtualisatie.

 

ACI bestaat uit de Application Policy Infrastructure Controller (APIC), het Nexus 9000-portfolio en verbeterde versies van het NX-OS besturingssysteem. De Nexus 9000-familie, die draait op een geoptimaliseerde versie van NX-OS, maakt ‘zero-touch’ operaties mogelijk voor snelle datacenternetwerken. Dit kan klanten besparingen van miljoenen euro’s opleveren in zowel CAPEX als OPEX.

 

De nieuwe Nexus 9000 is tevens het belangrijkste fundament van de Cisco ACI-oplossing. Het biedt een eenvoudige transitie van NX-OS naar de ACI-mode van NX-OS, via een software-upgrade en de toevoeging van een APIC. Doordat gebruik is gemaakt van breed beschikbare standaard en maatwerk ASIC’s, biedt dit portfolio een aantrekkelijke prijs, hoge prestaties en een non-blocking poortdichtheid voor 1/10Gbit tot 10/40Gbit. Daarnaast is een toekomstige transitie naar 100Gbit mogelijk, voor zowel bestaande als next generation datacenters. Het Nexus 9000-portfolio omvat tevens diverse systeeminnovaties, waaronder de allereerste modulaire switch zonder backplane voor een betere investeringsbescherming, een lager energieverbruik en efficiëntere koeling. Het eenvoudige ontwerp zorgt ervoor dat de gemiddelde tijd tussen uitval (Mean Time Between Failures; MBTF) is verdubbeld ten opzichte van andere switches.

 

Cisco Nexus 9000 Switch Family

Cisco Nexus 9000 Switch Family

Cisco ACI is gebaseerd op industiestandaarden en zorgt ervoor dat IT makkelijker kan voorzien in de zakelijke behoefte aan nieuwe applicaties. Applicaties kunnen sneller worden uitgerold en bestaande applicaties kunnen sneller opschalen. Indien applicaties niet langer gebruikt worden, is het mogelijk om IT-middelen makkelijk in te zetten voor andere doeleinden.

 

 • 75 procent lagere total cost of ownership ten opzichte van ‘software-only’ netwerkvirtualisatie – ACI werkt met bestaande bekabeling en biedt onder andere een zeer efficiënte, modulaire datacenter switch met een innovatief ontwerp zonder backplane. Daarmee zijn kostenbesparingen van 15% mogelijk voor energie en koeling.
 • Het uitrollen van applicaties kost geen maanden meer, maar slechts enkele minuten – meer flexibiliteit en snelheid dankzij centraal beheer, netwerkprofielen voor applicaties, automatisering van Layer 4 tot 7 netwerkdiensten en open API’s.
 • Gecentraliseerd management en provisioning – de management- en policy-mogelijkheden van de centrale controller zorgen ervoor dat de verschillende verantwoordelijke netwerk-, storage-, security- en virtualisatieteams beter kunnen samenwerken bij het opstellen van policies.
 • Investeringsbescherming dankzij open protocollen, API’s en standaarden – organisaties kunnen hun bestaande IT-middelen blijven gebruiken: netwerken, fysieke en virtuele systemen, opslagmiddelen en diensten waaronder beveiliging.

 

De nieuwe Nexus 9000-familie biedt een aantal industrieprimeurs, waaronder innovaties in software, hardware en ASIC’s die fysieke en virtuele infrastructuren bij elkaar brengen. Dit resulteert in:

 

 • Meer flexibiliteit en eenvoud – het loskoppelen van applicatiepolicies van de IP-infrastructuur zorgt voor volledige mobiliteit van hosts, gecentraliseerd beheer van policies en sterk vereenvoudigde netwerkoperaties. Het netwerk past zich aan de behoeften van de applicatie aan, door fysieke en virtuele Layer 4 tot 7 netwerkdiensten automatisch in te voegen en aan elkaar te koppelen. Hierbij gaat het onder andere om firewalls, controllers voor het afleveren van applicaties en intrusion detection systemen (IDS).
 • Prestaties en schaalbaarheid – policies voor beveiliging en applicaties worden met een snelheid van 10/40Gbit afgeleverd, in de toekomst met 100Gbit. Verder biedt de Nexus 9000 60Tbps aan switchingcapaciteit, 3x snellere multicast-prestaties en 1/3 van de latency vergeleken met iedere andere geteste modulaire datacenter switch, bij een belasting die 3x hoger is. Daarbij is de non-blocking poortdichtheid 20% hoger, met 576 40Gbit poorten en de helft minder ASIC’s per module, vergeleken met concurrerende, puur hardwarematige producten. Qua schaalgrootte ondersteunt de Nexus 9000 één miljoen endpoints, ruim 55.000 10Gbit poorten en ruim 64.000 tenants. Ingebouwde load balancing en prioritering nemen netwerkbottlenecks weg en kunnen de prestaties van applicaties met 30% tot 90% verbeteren.
 • Beveiliging – verbetert de beveiliging, compliance, auditing en mobiliteit van applicaties via gecentraliseerde, programmeerbare policies. Hiermee is fijnmazig beheer en isolatie mogelijk, op een schaal die geschikt is voor multi-tenant private en public cloud omgevingen. Het open platform vormt tevens de basis van een breed beveiligingsecosysteem, dat tot meer innovatie leidt op het gebied van automatisch beveiligingsmanagement en dat tevens meer keuze biedt, waaronder Cisco’s nieuwe ASAv (virtuele Adaptive Security Appliance).
 • Real-time inzicht en probleemherstel – volledig en real-time inzicht in de gezondheid, statistieken en eventuele probleembeschrijving, per tenant en per applicatie, van zowel de fysieke als virtuele infrastructuur. Real-time analytics maken beter gefundeerde beslissingen over de plaatsing van applicaties mogelijk. Het is mogelijk om op systeemniveau het verlies van datapakketten (packet drop) per applicatie te monitoren en te isoleren, waarmee sneller problemen opgelost kunnen worden.
 • Open platform en open source – dit is het eerste open en uitbreidbare applicatiepolicymodel voor automatisering en inzicht, met hardwarematige versnelling, open RESTful API’s voor integratie met bestaande tools voor netwerkautomatisering en door een open source community ontwikkelde ACI-uitbreidingen, waaronder OpenStack, Open Daylight, virtuele switches en VXLAN. Open API’s bieden een breed ACI-ecosysteem voor partners op het gebied van beheer, orchestration, monitoring, virtualisatie, netwerkdiensten en opslag.
 • Brede ondersteuning voor virtualisatie – automatisch beheer van virtuele netwerkpolicies en monitoring met Microsoft Hyper-V, RedHat KVM, VMware vSphere en andere virtualisatie-oplossingen. Cisco introduceert tevens de Cisco Application Virtual Switch (AVS), die specifiek is ontwikkeld voor virtuele omgevingen op basis van ACI.
 • Programmeerbaarheid – kan naadloos gebruikt worden door ontwikkelteams, via een RESTful API voor automatisering en integratie. Tal van veel gebruikte tools worden ondersteund, waaronder Puppet, Chef, CFEngine en Python scripting.

 

Noot voor de redactie: een uitgebreid Engelstalig persbericht met complete specificaties en meer informatie is te vinden op

http://newsroom.cisco.com/press-release-content?type=webcontent&articleId=1281713


 

————-

 

Over Cisco
Cisco (NASDAQ: CSCO) is wereldwijd marktleider op het gebied van netwerkoplossingen. Deze veranderen de manier waarop mensen met elkaar verbonden zijn, communiceren en samenwerken. Meer informatie over Cisco is beschikbaar via www.cisco.com, www.cisco.nl en voor mobiele gebruikers via http://m.cisco.nl. Nieuws, achtergronden en foto’s vindt u op de EMEAR Network: http://ciscoemearnetwork.com of in de Cisco Newsroom: http://newsroom.cisco.com.


Voor meer informatie:

Cisco
Iris Mulder
Tel: 020 357 3207
Mob: 06 4184 4279
E-mail: imulder@cisco.com

Check Twice
Cisco Persdesk
Tel: 023 562 8208
E-mail: cisco@checktwice.nl

This entry was posted in pressroom and tagged , , . Bookmark the permalink.

Share this article

Title: Cisco biedt hogere prestaties en real-time configuratie van applicaties voor datacenters en de cloud