Press Room

Girlsday: ICT in het Rijksmuseum op 8 mei 2014

Technologie is niet saai en beslist niet alleen voor nerds! Zo speelt ICT een belangrijke rol in de bezoekersbeleving van het Rijksmuseum, want bezoekers kunnen op hun eigen smartphone of iPad alle mogelijke informatie van het museum bekijken. Een bijzondere eis van het Rijksmuseum is dat de technologie niet de aandacht mag afleiden van de kunstwerken en daarom onzichtbaar moet zijn. Zo’n 150 draadloze toegangspunten zijn daarom door netwerkleverancier Cisco op een creatieve manier weggewerkt. Dat was niet eenvoudig, maar het is gelukt. De technologie helpt het Rijksmuseum nu om meer bezoekers te trekken. Veel meer dan verwacht zelfs: het aantal bezoekers is ruimschoots verdubbeld!

Wat hier allemaal bij is komen kijken, staat op donderdag 8 mei centraal bij het bezoek dat meisjes van het Eerste Christelijk Lyceum uit Haarlem brengen aan Cisco en het Rijksmuseum. Dit bezoek vindt plaats in het kader van Girlsday, een jaarlijks initiatief van VHTO om de deelname van meisjes en vrouwen aan de wereld van bètawetenschappen, techniek en ICT te vergroten.
 

Benieuwd naar wat een Virtual Systems Engineer bij Cisco doet?

Tijdens dit bezoek zal Rob Hendriks, ICT Manager Rijksmuseum, de meisjes vertellen over zijn werk en de manier waarop het museum technologie inzet om zo’n 15.000 bezoekers per dag alle informatie te geven over wat er in het museum allemaal te zien is. Hij zal ook onthullen wat er bij komt kijken als je een ‘onzichtbaar’ netwerk moet aanleggen. En dat in een gebouw uit 1885 met talloze nissen, hoeken en gaten, trappen, gangen, gewelven en verdiepingen met beton en staal.

Wij nodigen u van harte uit om samen met de ‘girls’ van het Eerste Christelijk Lyceum deze dag bij te wonen.
 
Programma:

  • Welkom bij Cisco, Haarlerbergweg 13-19 1101 CH Amsterdam, met een presentatie over wat technologie kan betekenen voor de samenleving.
  • Voor de lunch vindt een videovergadering plaats. Tijdens deze vergadering kunnen de meisjes ervaringen delen met meisjes die deelnemen aan Girlsday bij Cisco in andere landen.
  • De meisjes krijgen de gelegenheid om vragen te stellen aan een panel van vrouwen die bij Cisco werken.
  • Sessie waarbij zij ervaren hoe het is een (video) vergadering op afstand te hebben. En zij uitleg krijgen over de nieuwste trends en ontwikkelingen van virtuele technologie (3-D en Greenroom technologie).
  • Daarna gaan de meisjes naar het Rijksmuseum. Daar krijgen zij na de presentatie van Rob Hendriks een rondleiding en ervaren zij zelf – via iPad van het museum – hoe de technologie zorgt voor een goede bezoekerservaring.
  • Vervolgens is er een tweede rondleiding en gaan de meisjes zelf in groepen ideeën uitwisselen over hoe ICT binnen het museum het beste ingezet zou kunnen worden. De meisjes ervaren zelf hoe zij ICT kunnen verkopen aan een museum. Het groepje dat dit het beste uitvoert ontvangt een prijs.

 
Steeds meer meisjes kiezen in het voortgezet onderwijs voor exacte vakken. Ook het aantal vrouwelijke bèta/technische studenten neemt toe ten opzichte van het vorige collegejaar: in het hbo met 20% in het wo met 14%. Toch is het tekort aan goed opgeleide bèta’s, technici en ICT-ers zeker nog niet opgelost. Met het bezoek en Cisco en het Rijksmuseum wil het VHTO de meisjes van het Eerste Christelijk Lyceum bewuster maken van welke perspectieven ICT te bieden heeft als het gaat om werk en opleiding.

 

Voor meer informatie over GirlsDay of VHTO kunt u contact opnemen met Corine Legdeur, VHTO, tel. 020-8884220, legdeur@vhto.nl.

This entry was posted in pressroom and tagged , . Bookmark the permalink.

Share this article

Title: Girlsday: ICT in het Rijksmuseum op 8 mei 2014